Noii directori de şcoli îşi iau funcţiile în primire

O bună parte din unităţile de învăţământ sălăjene şi majoritatea din municipiu au, începând din această lună, o nouă conducere. Inspectorii şcolari sunt cei care vor da vestea în şcoli, dând citire ordinelor de numire în funcţii a noilor şefi de unităţi. Nici directorii de grădiniţe nu au scăpat de schimbări, posturile acestora fiind desfiinţate.

Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, ne-a comunicat, vineri, doar câteva dintre numele care vor ajunge în scaunele de director şi adjuncţi de şcoli, urmând ca, în cursul zilei de luni, să facă publică lista cu schimbările aduse la nivelul unităţilor şcolare din judeţ. „Aproximativ 20 la sută dintre şcolile din judeţ au, începând cu data de 1 septembrie, o nouă conducere. În cursul zilei de luni se va face numirea directorilor şi adjuncţilor în unităţile de învăţământ pentru care am decis schimbarea conducerii. Inspectorii şcolari sunt cei care anunţa modificările în fiecare unitate şcolară în care s-au produs modificări”, a declarat Gheorghe Bancea.

Schimbări la modificări

Cele mai multe schimbări au avut loc în conducerea şcolilor de la nivelul municipiului. Una dintre acestea este Şcoala Gimnazială „Gheorghe Lazăr”, unde inspectorul general s-a confruntat cu o situaţie mai aparte. Corpul profesoral al unităţii a protestat împotriva deciziei de schimbare a directorului. Cu toate acestea, se pare că nu suficient. „Am luat decizia de a numi în funcţia de director pe profesoara Cristina Pop, fosta directoare Claudia Radu fiind trecută în funcţia de director adjunct. Am făcut această schimbare ţinând cont şi de nemulţumirile cadrelor didactice din unitate”, a afirmat Bancea.
O altă unitate vizată este Grupul Şcolar „Voievodu Gelu”, de unde va pleca directorul Dorina Pop. Spre deosebire de prima variantă de destituiri din funcţii, adjunctul Iuliana Brănişeanu va rămâne adjunctul unităţii, cu toate că aceasta era vizată, iniţial, pentru schimbare.
La Colegiul Naţional „Simion Bărnuţiu” din Şimleu Silvaniei va fi un nou director, în persoana lui Ioan Costelaş, deşi nu era vorba de o schimbare. Directorul adjunct rămâne acelaşi.
Şi la Cehu Silvaniei s-au produs chiar două modificări, deşi iniţial se vorbea despre o posibilă schimbare. De astăzi, vor ocupa scaunele de director, la Grupul Şcolar „Gheorghe Pop de Băseşti” – Horaţiu Năprădean, iar la Clubul Copiilor – Augustin Gavra.
Totodată, au plecat de la conducere atât directorul, cât şi adjunctul acestuia din următoarele unităţi: Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” – director Mona Pănican şi adjunct Rodica Cupşa, Grup Şcolar „Mihai Viteazul” – director Ioana Cornea şi adjunct Trifan Souca, şi Liceul de Artă „Ioan Sima” – director Felicia Man şi adjunct Dorin Iustin Cozma.
Din conducerea Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” a fost eliberat din funcţie doar directorul Simona Crişan, adjunctul Olimpia Paul rămânând pe post. De asemenea, la Liceul Pedagogic „Gheorghe Şincai” a rămas doar adjunctul Alexandru Toth, acesta nefiind schimbat pentru faptul că unitatea de învăţământ are secţie de predare în limba maghiară, care este deja sub coordonarea actualului inspector. Actualul director al acestei din urmă unităţi şcolare, Laura Crişan, şi-a încetat activitatea de la 1 septembrie.
La grupurile şcolare din Ileanda, Surduc şi Sîg vor fi schimbaţi directorii şi adjuncţii, în timp ce la Grupul Şcolar Hida va fi înlocuit doar adjunctul.

Lăsaţi în scaunele de director

Unităţile din municipiu care nu sunt vizate de schimbări sunt: Şcoala Gimnazială „Mihai Eminescu”, Şcoala Gimnazială „Simion Bărnuţiu”, Liceul Sportiv „Avram Iancu”, Colegiul Naţional „Silvania. Nu vor fi modificări în conducerea unităţilor din Sărmăşag, Nuşfalău şi Crasna.
Doar directorii şi adjuncţii din unităţile şcolare jibouane au rămas pe posturi. Bancea susţine că nu a fost nevoie să intervină, conform recomandărilor venite din partea administraţiei locale pentru directorii actuali.
Inspectorul şcolar general Gheorghe Bancea susţine că aceste schimbări în conducerea unităţilor şcolare nu s-a făcut din punct de vedere profesional, ci pentru a da o şansă de afirmare şi altor persoane decât cele care până acum s-au perindat pe la şefia unităţilor de învăţământ din judeţ. Acesta a mai spus că vor fi puse în funcţie persoane, cadre didactice încadrate sau nu în şcoli, în funcţie de pregătirea acestora, de faptul că deţin calitatea de membru în corpul naţional de experţi în management în sistemul educaţional, dar şi pentru că este nevoie de oameni noi.

Au plecat şi dintre inspectorii şcolari

Schimbările de personal au ajuns până la nivelul inspectoratului. Patru inspectori şcolari au fost eliberaţi din funcţii, şi anume inspectorul de management – Mircea Brăban, inspectorul de monitorizare curriculum descentralizat – Ana-Maria Mureşan, inspectorul din învăţământul preprimar – Roza Mateiu şi inspectorul de informatică – Florin Morar. Pe de altă parte, au fost operate două întregiri de norme pentru doi inspectori aflaţi în aparatul inspectoratului.
Gheorge Bancea consideră că inspectorul de management trebuie să fie aproape de inspectorul general, motiv pentru care a acordat această funcţie, cu jumătate de normă, inspectorului de specialitate în chimie, Ana-Maria Kende. De asemenea, Viorel Mărginean a primit jumătate de normă ca inspector în activitatea de mentorat, ocupată la această dată de Laura Galvacsy.

Directorii de grădiniţe au fost demişi

Schimbarea conducerii din mai multe şcoli din judeţ continuă şi la nivelul grădiniţelor din municipiu. Doar că schimbările în învăţământul preşcolar vin, de această dată, de la nivelul administraţiei locale. Mai exact, niciun director de la cele 10 grădiniţe din reşedinţa de judeţ nu mai deţine, la ora actuală, această funcţie. Cu doar câteva zile înainte de începerea cursurilor, aceştia au primit deciziile de demitere din funcţie.
Pe de altă parte, în fiecare grădiniţă a fost înfiinţat un nou post de conducere, denumit coordonator de structură. Singura diferenţă între funcţia de director şi cea de coordonator de structură este faptul că aceasta din urmă nu va fi renumerată.
Inspectorul şcolar Bancea ne-a spus că aceste schimbări s-au efectuat în baza unei Hotărâri de Consiliu Local privind reorganizarea reţelei şcolare pentru anul şcolar 2012-2013, adoptate în luna ianuarie a acestui an. „Primăria a întocmit un proiect privind reorganizarea reţelei şcolare, care necesita avizul conform din partea inspectoratului. Nu am putut refuza acest proiect, chiar dacă directorii de grădiniţe ni s-au adresat cu nemulţumiri, întrucât argumentele aduse de reprezentanţii administraţiei locale au fost întemeiate. Noul proiect care aduce grădiniţele în subordinea şcolilor şi care elimină funcţia de director din aceste structuri a fost întocmit pe baza Legii Educaţiei Nr.1, care vorbeşte de organizarea învăţământului pe verticală şi finanţarea unităţilor per cap de elev”, a afirmat Gheorghe Bancea.
Bancea susţine că niciun alt post din cadrul grădiniţelor nu va fi afectat, că nimeni nu va fi dat afară. „Foştii directori au normă întreagă în cadrul grădiniţelor pe care le-au coordonat, astfel încât vor rămâne pe aceste posturi. Personalul compartimentului administrativ şi de contabilitate vor rămâne în aceeaşi formulă”, a precizat Bancea.
Referitor la atribuţiile neremunerate coordonatorilor de structuri, inspectorul şcolar a afirmat că va încerca să găsească soluţii. „Am discutat deja cu administraţia locală despre retribuţia persoanelor care ocupă aceste posturi de coordonare din grădiniţe, încercând să găsim resurse de finanţare”, a afirmat Bancea. De asemenea, acesta susţine că a făcut demersuri la minister în vederea obţinerii unor soluţii pentru remunerarea coordonatorilor de structuri la grădiniţe.

Bancea, susţinut de penelişti

Gheorghe Bancea a refuzat să comenteze dacă aceste schimbări, respectiv dacă deciziile sunt luate pe criterii politice. Acesta a menţionat doar că schimbarea directorilor şi inspectorilor şcolari se realizează de către inspectorul şcolar general, cu aprobarea consiliului de administraţie al inspectoratului.
Reamintim că Gheorghe Bancea a ajuns la şefia ISJ Sălaj la finalul lunii iunie, când fostul inspector şcolar general Ioan Abrudan a fost eliberat din funcţie, printr-un ordin emis de ministrul Educaţiei. Bancea lucrează în Învăţământul sălăjean din 1998, fiind în ultimii 6 ani profesor titular de istorie la Şcoala Gimnazială „Corneliu Coposu” Zalău.
Bancea se bucură de susţinerea liberalilor sălăjeni, el fiind secretarul PNL Zalău din 2010 şi membru al acestui partid din anul 2009. La alegerile locale din 10 iunie anul curent, Bancea a candidat din partea USL pentru funcţia de consilier local al Zalăului, fără să fie însă pe poziţie eligibilă. Gheorghe Bancea va conduce ISJ Sălaj doar pe perioadă de interimat, respectiv până când, la nivel naţional, va fi organizat un concurs pentru ocuparea funcţiei de inspector şcolar general în mai multe Inspectorate Şcolare Judeţene.

14 Thoughts to “Noii directori de şcoli îşi iau funcţiile în primire”

  1. //

    Inspector General=Carpa USL-ista.
    Macar ala de dinainte, chiar daca era de la PDL, avea sange in instalatie nu apa minerala…

  2. Anonim

    dar cu cel de la scoala iuliu maniu ce faceti,cred ca este singura scoala din zalau cu un singur etaj cu geamuri termopan si celelalte parterul si etajul intai cu geamuri obisnuite

  3. Bosu

    Bine lucrat, Bancea! Nu exista oameni de neinlocuit! Succes in noua functie si multa sanatate!

  4. anonim

    Sunt de acord cu schimbarile dar trebuie pusi si oameni capabili. Sa va spun la cehu la liceu sa pus un inganfat nu este titular alaltaieri si-a luat gradul2 sau s-a trecut pe hartie ca la luat apoi ce sa mai zic de clubul copiilor noul director nu stie daca merge sau vinee. rusineeeeeee puneti oameni incapabiliii sau se pun pe pileeee??????

  5. dascal

    a inteleg ca la educatie fizica este mentinut monumentul de incompetenta care a cupot postul de inspector ? prin targ circula alte zvonuri! Benefice.

  6. Anonim

    l-ati uitat pe directorul de la Maieriste ?s-a cam dat cu PD-listi de cand a pus-o pe nevasta primarului secretara si pe nevasta politistului pedelist contabila

  7. ochiul critic

    Cam multe greseli in acest articol… Olimpia Paul s-a pensionat…oare chiar a ramas director adj la API???…plus altele care dovedesc proasta informare a ziaristei!

  8. Anonim

    Ana Maria Kende?????
    Nu este Chende???

  9. anonim

    Ca sa fim sinceri s-a tinut parte doar de partidele politice din care fac parte directorii, nici decum de parerile celorlalte cadre didactice sau a parintilor, necontand daca directorii nou numitii in functii sunt capabili sau vor putea sa tina colectivul scolii unit, pentru asta va ,,multumim frumos” domnule inspector, fara stima si respect de data aceasta pentru ca ati comis o mare ,,imbecilitate” si ca sa stiti, din pacate, inspector general ca si Dl. Abrudan nu o sa mai fiti si probabil nici altul nu o sa mai fie… Fara stima si respect, Colectivul unei scoli din Salaj

  10. Anonim

    Directorul adjunct de la ”V. Gelu” este Tranisan si nu Branisanu, iar directorul adjunct de la Coposu a fost Darolti si nu Cupsa.
    P.S. Paul Olimpia s-a pensionat….., prea multe greseli in acest articol, care a mai fost publicat (cu aceleasi greseli)

      1. ano

        iar dir din Panic are niste aere si nici un5 nu scoate la titularizare datile jos

  11. dascal

    Pe directoarea de la Sc.Generala Silvania Simleu Silvaniei, care facea campanie PDL-lista prin piata orasului, impreuna cu elevii dumneaei, o lasati sa „conduca bine” mai departe?

Leave a Comment